Daniel den Hoed Award 2017: Onderzoek fouten in het DNA bij leukemie

Sinds 2014 reikt de Daniel den Hoed Stichting jaarlijks de zogenaamde Daniel den Hoed Award uit aan jonge, talentvolle kankeronderzoekers voor een baanbrekend onderzoek. Met de award wint de betreffende jonge, talentvolle kankeronderzoeker een budget van € 250.000 te besteden aan baanbrekend onderzoek.

Met de donaties uit 2016 zijn er dit jaar twee awards uitgereikt aan jonge, talentvolle kankeronderzoekers. De tweede award is uitgereikt aan Leonie Smeenk. Leonie gaat fouten in het DNA onderzoeken bij leukemie.

Wie is Leonie Smeenk?
Mijn naam is Leonie Smeenk. Ik ben een moleculair bioloog en ben geïnteresseerd in het moleculaire mechanisme achter het ontstaan van kanker. Na mijn studie in Wageningen en mijn promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waarbij ik mij gespecialiseerd heb in kankeronderzoek, ben ik voor een aantal jaar naar Wenen in Oostenrijk gegaan om onderzoek te doen naar het ontstaan van leukemie.Sinds kort ben ik weer terug in Nederland en vervolg ik mijn onderzoek bij de afdeling hematologie van het Erasmus MC in Rotterdam.

Wat ga je met de Daniel den Hoed Award doen?
Met de Daniel den Hoed Award ga ik onderzoek doen naar fouten in het DNA die een rol spelen bij het ontstaan van een bepaald type, zeer agressieve leukemie. Leukemie, ook wel bloedkanker genoemd, wordt veroorzaakt door een woekering van kwaadaardige witte bloedcellen. Er zijn heel veel verschillende typen leukemie, en elk type wordt gekenmerkt door een bepaalde fout in het DNA van de kankercellen. Patiënten met deze ernstige variant van leukemie zijn heel moeilijk te genezen en hebben dus een slecht vooruitzicht als het gaat om het succes van de behandeling. In mijn onderzoek wil ik bij deze vorm van leukemie de fout in het DNA verder onderzoeken en ontrafelen waarom juist bij deze patiënten de behandeling zo moeizaam verloopt. Inzicht in de mechanismen waardoor deze leukemie cellen gaan woekeren, is van belang voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën voor deze patiënten en zal mogelijk ook handvatten bieden om andere vormen van kanker te bestrijden.