Mooi moment Nr. 3: Onderzoek naar immuuntherapie

Het afgelopen jaar hebben wij veel mooie dingen kunnen realiseren met de opbrengst van Maak Kanker Kansloos. Wij willen in deze onzekere tijd ook deze positieve momenten koesteren. ⁠Dit keer blikken wij terug op het onderzoek naar immuuntherapie van hoogleraar Reno Debets.

Met de opbrengst van de Maak Kanker Kansloos Campagne 2019 zijn een aantal wetenschappelijke kankeronderzoeken in het Erasmus MC mogelijk gemaakt. Eén van de onderzoeken die het afgelopen jaar gesteund is door het Daniel den Hoed Fonds is een onderzoek over immuuntherapie, onder leiding van hoogleraar Reno Debets.

Wat is immuuntherapie?

Immuuntherapie is therapie gericht op het afweersysteem. Bij deze vorm van therapie wordt het eigen afweersysteem gestimuleerd of juist geremd om ziekte op te lossen. Bij immuuntherapie dat ingezet wordt tegen kanker is het de bedoeling dat het afweersysteem geactiveerd en versterkt wordt zodat het de kankercellen beter kan herkennen en doden.

Onderzoek naar immuuntherapie van prof. Reno Debets

Er gaat geen dag voorbij zonder dat patiënten met kanker baat hebben bij immuuntherapie. Het is echter van groot belang om naast de positieve ontwikkelingen, ook de uitdagingen van immuuntherapie in te zien. Veel kankersoorten hebben nog geen baat bij immuuntherapie. En lang niet alle patiënten reageren even goed op deze behandelingen. Er zijn in sommige gevallen zelfs behoorlijke bijwerkingen en over het algemeen zijn de behandelkosten hoog.

Om deze uitdagingen aan te kunnen pakken doet Reno Debets met zijn team in het Erasmus MC wetenschappelijk onderzoek naar immuuntherapie. Ze willen  beter begrijpen waarom immuuncellen (onze witte bloedcellen) wel werken tegen het ene tumortype en niet tegen het andere tumortype. Daarnaast onderzoeken zij  hoe tumortypen beter herkend kunnen worden door immuuncellen.

Debets: “Door gebruik te maken van een dubbele onderzoekslijn hopen we immunotherapie, met name adoptieve therapie met T cellen (cellen die helpen om de immuunreactie te controleren, om infecties te bestrijden en om abnormale cellen te vernietigen) toegankelijk te maken voor grotere groepen patiënten met kanker.”
Zo werken we samen stapje voor stapje aan een toekomst zonder kanker!

Benieuwd naar andere mooie momenten die mogelijk zijn gemaakt door Maak Kanker Kansloos?

Lees hier meer over de aanschaf van de Light Sheet Microscoop, of de Daniel den Hoed Award voor Stijn Keereweer.