Actie Daniel(le) den Hoed

Daniëlle van Steekelenburg kreeg onlangs de onheilstijding dat zich een tumor in haar hersenen heeft genesteld en belandde van het ene op het andere moment in een nachtmerrie.

,,In mijn werk heb ik veel voor en met kankerpatiënten gedaan. Dat liet me niet onberoerd, maar je voelt de machteloosheid pas echt als de ziekte zo dichtbij komt,” zegt Daniël-le van Steekelenburg. ,,Toen ik de boodschap kreeg, liet ik meteen alles uit mijn handen vallen. Ik rolde van het ene gesprek in het volgende onderzoek.”,,Veel mensen om je heen weten niet hoe ze moeten reageren en voelen zich machteloos. Anderen ontwikkelen zich tot steunpilaren. Mensen die ervoor zorgen dat je je evenwicht weer terugvindt. Zonder mijn man en mijn zus Ellen zou ik het niet gered hebben. Met hen kan ik sparren, lachen en huilen. Ze wijzen me erop dat er soms ook positief nieuws te melden was dat me blijkbaar was ontgaan. ‘Zeg het nog een keer’ vraag ik dan, dat geeft steun.De eerste tijd na de operatie waarbij de tumor is weggehaald kon ik bijna niks, maar langzaamaan kan ik weer wat meer dingen doen.” Dagelijks wordt Van Steekelenburg in Rotterdam bestraald in de Daniel den Hoedkliniek. ‘Zwaar en belastend,’ zegt ze daarover. ,,Maar de mensen die mij behandelen zijn geweldig. Alle vragen en opmerkingen nemen ze serieus. Ik ben in de kliniek geen nummer en ook geen tumor, ik ben Daniëlle van Steekelenburg en dat helpt. Om de behandelingen zo goed mogelijk te doorstaan moet ik me optimaal voorbereiden. Veel rusten, zorgen dat ik in balans ben. Ik merk dat ik sterker word, ik kook bijvoorbeeld weer zoveel mogelijk de maaltijden.”

Peetoom
Van Steekelenburg staat niet alleen in haar strijd. Het nieuws van haar ziekte trof peetoom Jan Gardien als een bliksemschicht. ,,Mijn eerste gedachte was: dat kan niet, dat hebben ze verkeerd gezien, langzaam maar zeker werd haar situatie me duidelijk. Bijna gelijktijdig kwam het idee bij me op haar een hart onder de riem te steken.”Gardien pakte samen met Daniëlles zus Ellen het plan op om actie te voeren en geld bij elkaar te brengen voor  een apparaat waarmee baanbrekend kankeronderzoek ondersteund wordt. Gekozen zal worden tussen een 3D Microscoop en een apparaat voor gedetailleerde karakterisatie en isolatie van kankercellen. Beide apparaten leveren een belangrijke bijdrage bij de (therapie op maat) behandelingen van patiënten in het ErasmusMC. Ellen, directeur van Summit Health, en het personeel pakten het idee voortvarend op. ,,Iedereen staat te trappelen om de actie tot een succes te maken. We hebben de samenwerking gezocht met Team Westland. Op 12 maart gaan we van start bij Summit Health met live muziek en sport.

Daarna ga ik bedrijven benaderen met de vraag om met het personeel acties op te zetten. We hopen dat veel mensen zich bij ons aansluiten zodat één van de twee apparaten er zo snel mogelijk komt. Misschien kan Daniëlle daar ook nog profijt van hebben.

De actie rondom haar persoon ervaart de bescheiden Lierse fysiotherapeute als een warme douche. ,,Natuurlijk voel ik me wel eens zielig, maar dat helpt niet. Dat gevoel moet ik omzetten in iets positiefs, iets wat wel helpt.”

Wilt u iets doneren voor 12 maart of wilt u meer informatie over deze actie, neem dan contact op met Sandra Olierook op telefoonnummer 0174-540387 of per mail s.olierook@summithealth.nl